10 misverstanden bij scheiden met een eigen huis (2)

6: Eerst scheiden en dan pas afspraken maken over het huis.

Het komt nog steeds voor dat pas na de scheiding afspraken worden gemaakt over het huis. Dan blijkt dat het voor de gescheiden partner financieel niet haalbaar is om in het huis achter te blijven of om een nieuwe woning te kopen. Ik adviseer daarom om voor de scheiding goed te kijken en te laten berekenen wat de mogelijkheden zijn. Er wordt dan ook rekening gehouden met de eventueel te betalen/ontvangen alimentatie.

7: Overlijdensrisicoverzekering vergeten.

Aan veel hypotheken is een overlijdensrisicoverzekering gekoppeld. Veel huizenbezitters vergeten om de polis aan te passen bij hun echtscheiding. Dit kan tot gevolg hebben dat de ex-partner nog steeds aanspraak maakt op een uitkering uit deze verzekering. Om dit te voorkomen moet de verzekering opnieuw worden afgesloten of gesplitst worden. Vaak kan ook een verzekering op één naam worden gezet.

8: Eén van de partners heeft meer geld ingelegd voor de woning. Dan heb ik ook meer recht op de waardestijging.

Soms heeft één van beide partners tijdens het huwelijk meer ingelegd voor de woning. Bijvoorbeeld omdat er een schenking of erfenis is ontvangen van één van de ouders. Door deze extra inleg ontstaat er een vergoedingsrecht. Over de hoogte van het vergoedingsrecht ontstaat vaak discussie. Bij echtscheiding heb je een vergoedingsrecht, waarbij je meedeelt in de waardestijging van de woning, mits de inleg van het extra geld goed is vastgelegd. Voor samenwoners geldt dit niet. Dan heb je alleen recht op het bedrag dat je extra in de woning hebt gestopt.

9: Woning alleen op naam? Dan blijft het huis ook van mij.

Bij een gemeenschap van goederen zijn beide partners eigenaar van de woning. Dit is ook het geval als de woning op één naam staat. Dat betekent dat de waarde van de woning 50/50 wordt verdeeld. Ben je getrouwd na 1 januari 2018 in beperkte gemeenschap van goederen en staat de woning alleen op jouw naam, dan blijft het huis jouw eigendom.

10: De eigenwoning historie van mijn ex geldt niet voor mij.

Wie vanaf 2001 een huis heeft gekocht, mag de rente dertig jaar aftrekken. Maar in veel situaties, zeker als je gehuwd was in gemeenschap van goederen, heeft het hypotheekverleden van je ex-partner ook invloed op jouw hypotheekberekening. Onder bepaalde voorwaarden kan dit ook het geval zijn bij samenwonenden. Dat kan ertoe leiden dat je zelf minder lang hypotheekrente mag aftrekken als je een nieuwe hypotheek afsluit. Bij de afwikkeling van de echtscheiding dien je hiermee rekening te houden.

© 2024 Notaris Joost / Algemene voorwaarden

Site by Studio BC