10 misverstanden bij scheiden met een eigen huis (1)

1: De partner die in het huis blijft wonen, mag alle hypotheekrente aftrekken.

Voor partners die scheiden, geldt een speciale overgangsregeling: beide partijen mogen maximaal twee jaar de hypotheekrente aftrekken, welke ze zelf hebben betaald. Daarna mag de achterblijvende partij alleen nog de volledige rente aftrekken als hij volledig eigenaar is. Anders vervalt de helft van de hypotheekrenteaftrek.

Als je problemen met de fiscus wil voorkomen, dan moet je ervoor zorgen dan je binnen twee jaar het huis alleen op naam hebt. Daarvoor zal de bank eerst moeten toetsen of je alleen de hypotheek kunt voortzetten. Gaat de bank akkoord, dan kun je bij de notaris het huis en de hypotheek op één naam zetten

2: Als ik niet meer in het huis woon, hoef ik niet meer te betalen voor de hypotheek.

Voor de scheiding zijn de meeste partners samen aansprakelijk voor de hypotheek. Als na de scheiding een ex-partner het huis verlaat, dan betekent dit niet dat de aansprakelijkheid voor de hypotheek verandert: je blijft beide aansprakelijk. De aansprakelijkheid stopt past als de andere partner het huis en de hypotheek op zijn of haar naam krijgt. Zolang dat niet geregeld is, bestaat de kans dat de bank bij je aanklopt als de andere partner de hypotheek niet meer kan betalen.

3: De voorwaarden van de hypotheek blijven hetzelfde.

Veel ex-partners die in de woning achterblijven denken dat voor het leningdeel dat ze overnemen van hun ex-partner, dezelfde regels gelden als voor hun eigen leningdeel. Dat is niet zo. Het leningdeel wat je ‘overneemt’ van je ex, moet voldoen aan de nieuwe regels (dus verplicht aflossen van de lening).

4: Ik krijg een lagere rente.

Als je het leningdeel van je ex overneemt, dan geldt dit voor wat betreft de rente als een voortzetting van je hypotheek. Je houdt dus de rente die je voor de scheiding ook al had. De partner die het huis verlaat en een nieuwe woning koopt, kan wel gebruikmaken van de lagere hypotheekrente. Dit leidt weleens tot scheve gezichten.

5: De NHG betaalt de eventuele restschuld toch?

Als je een hypotheek hebt met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) dan kun je in aanmerking komen voor een kwijtschelding van de restschuld als je het huis na een scheiding moet verkopen. De verkoop moet dan wel noodzakelijk zijn. Bij een scheiding is dat niet altijd het geval. Heeft een ex-partner voldoende inkomen om de hypotheek alleen te kunnen blijven betalen, maar besluit je toch het huis te verkopen, dan draai je zelf op voor een eventueel restschuld.

© 2024 Notaris Joost / Algemene voorwaarden

Site by Studio BC