Huwelijkse voorwaarden niet bijgehouden? Oei!

Bij vele echtparen zijn huwelijkse voorwaarden in een ver verleden gemaakt. Vaak houden de echtgenoten zich op den duur niet meer aan de ‘spelregels’. Huwelijkse voorwaarden krijgen daarom achterstallig onderhoud: huwelijkse voorwaarden zijn dan ‘over de datum’. Dit kan tot ‘ongelukken’ leiden, zo bleek laatst weer eens bij de rechtbank.

Man en vrouw trouwen in jaren ‘80 met huwelijkse voorwaarden. De voorwaarden kennen een zogeheten ‘koude uitsluiting’. Dat betekent dat ieder van de echtgenoten zijn/haar eigen vermogen houdt. Verder is afgesproken dat elk jaar het spaargeld wordt verdeeld. Deze jaarlijkse verdeling van spaargeld is niet uitgevoerd. Het huwelijk eindigt in een echtscheiding. De man heeft een succesvol bedrijf. De vrouw zegt dat er spaargeld van de man in het bedrijf zit. Dat is spaargeld waar zij ook recht op heeft. Omdat het spaargeld nu ook in het bedrijf zit, wil de vrouw dat de man haar een bedrag betaalt, gelijk aan de helft van de waarde van het bedrijf. De man is het daar niet mee eens. Hij zegt dat hij het bedrijf al had voor het huwelijk. Wie moet nu wat bewijzen? De wet zegt: ‘Als echtgenoten het niet eens kunnen worden of de waarde van het bedrijf en zij kunnen ook niet bewijzen of de waarde van het bedrijf nu wel of niet verdeeld moet worden, dan geldt dat de waarde van het bedrijf verdeeld moeten worden tussen de echtgenoten.’ Volgens de rechtbank betekent dit dan de man moet aantonen en bewijzen dat hij het bedrijf al had voor het huwelijk. Lukt hem dat niet, dan moet hij de helft van de waarde van het bedrijf aan de vrouw betalen. Oei! Dit zou toch een prikkel moeten zijn om de ‘spelregels’ serieus te nemen en dus goed uit te voeren.

Huwelijkse voorwaarden die niet bijgehouden worden, zorgen niet alleen bij echtscheiding voor onverwachte uitkomsten. Dat geldt ook in geval van overlijden. Testamenten en huwelijkse voorwaarden moeten daarom goed op elkaar worden afgestemd. Heeft u dat goed geregeld? Laat u huwelijkse voorwaarden en testamenten door een gespecialiseerde familienotaris checken. Neemt u daarvoor gerust contact met ons op (0522 820 310) of stuur een mail naar post@notarisjoost.nl/cms.

 

 

 

© 2024 Notaris Joost / Algemene voorwaarden

Site by Studio BC